Omdat de Shiller PE op record hoogte staat Aandelenmarkten zijn zeer optimistisch gestemd, waarom dan toch beleggen in cash? Het fonds belegt momenteel 50% in cash. De voornaamste reden hiervoor is de hoogte van de Shiller PE. De Shiller PE is een maatstaf voor die de aantrekkelijkheid van aandelenmarkten weergeeft. Check het slot van deze blog of Shiller PE.com voor meer informatie over deze waarde-indicator.

De strategie van het fonds gebruikt de Shiller PE om te bepalen welk deel van het vermogen in aandelen moet worden belegd. Deze indicator staat nu op een heel hoog niveau. Het niveau is bijna net zo hoog als in de tijd van IT-bubbel eind jaren ’90. Voor het fonds is dit een goed moment om risico af te bouwen en aandelen te verkopen.

Minder risico nemen op de juiste momenten betaalt zich uit met een hoger rendement.

Veel cash aanhouden, is dat niet riskant? We denken van niet, omdat we vertrouwen hebben in onze lange termijn strategie. De Shiller heeft zijn waarde bewezen door de tijd heen. Uit onze simulaties, zowel over een periode van 120 jaar en die in verschillende markten (VS, Europa en Japan – (en ook China)) laat zien dat de Shiller een goede gids is voor lange termijn beleggers. Maar ook anderen zien de waarde van deze indicator:

De grafiek hieronder van Russell Investments laat zien dat er een negatief verband bestaat tussen de hoogte van de Shiller PE (ook wel CAPE genoemd) en toekomstige rendementen. Dus: hoe hoger de Shiller PE, hoe lager het verwachte rendement. Een hoge waardering betekent dus dat het fonds minder aandelen wil aanhouden.

Waar beleggen we dan in?

De vrijgekomen gelden worden niet in obligaties aan gehouden, want de obligatierente is ook (historisch) laag.

Dus belegt het fonds het geld in … cash. De 3 maands rente is weliswaar historisch laag en we hebben te maken met (hoge) inflatie, maar onze kasreserve biedt de kans om aandelen in te kopen tegen een lagere prijs als deze daalt.

Lange termijn beleggers zijn succesvolle beleggers.

De strategie van het Active Asset Allocation Fund wordt gedreven door de Shiller PE. Dit betekent dat we nu onze aandelen verkopen. Doordat ook de obligatierente op historisch lage niveau’s liggen, wordt het vrijgekomen geld aangehouden in cash.

Check onze laatste positonering in het kwartaal verslag.

U wilt kopen als de prijs lager is dan de waarde en verkopen als de prijs hoger is dan de waarde. Waarom? Om een ‘marge’ in te bouwen, tegen onverwachte schokken.

Shiller PE gebruikt een universeel principe: waarde en prijs

Waarde en prijs zijn niet hetzelfde. Uw makelaar vertelt u wat een realistische verkoopprijs is, terwijl de taxateur zo goed mogelijk de hoogte van de waarde bepaalt. Uw makelaar adviseert u over het prijskaartje en neemt daarin ook de grillen van de markt mee. Een taxateur probeert een zo objectief mogelijke waarde vast te stellen, die minder gevoelig is voor de grillen van de markt. De taxateur kan die waarde schatten door te vergelijken. Waarde en prijs kunnen u twee verschillende dingen vertellen. In veel gevallen liggen deze waarden bij elkaar. Maar niet altijd. De Shiller PE is een maatstaf die aangeeft hoe groot het verschil tussen waarde en prijs is.