Het fonds belegt in China, in aandelen en obligaties.

Het AAA fund belegde tot maart in drie regio’s:

  1. VS,
  2. Europa
  3. Japan

Sinds maart hebben we de portefeuille gediversifieerd door aandelen en obligaties in de tweede economie van de wereld toe te voegen: China. Dit verhoogt ook onze groei potentie, want deze economie groeit op zijn minst 2 tot 3 keer harder dan de Amerikaanse of Europese economie.

Voor de allocatie van aandelen en obligaties gebruiken we onze Active Asset Allocation strategie. De belangrijkste indicator voor onze aandelen allocatie is de Shiller PE en voor obligaties de reele rente.

Op het moment van toetreden bleek de Chinese aandelen markt gemiddeld aantrekkelijk ondanks de koersdaling van 50%, dus onze initiele allocatie naar Chinese aandelen was 5%, naar Chinese obligaties 10%.

De Shiller PE ligt momenteel aan de onderkant van zijn historische range.
In juni 2015 werd het voor buitenlandse beleggers mogelijk om in locale bedrijven te beleggen; deze index heeft een hogere waardering, maar betere diversificatie mogelijkheden.

De rente op een Chinese staatsobligatie ligt nog steeds relatief hoog, zeker als je corrigeert voor inflatie.

De Chinese economie heeft geen last van gestegen inflatie

Maar het zit tegen met de rendementen

Nog geen 10 maanden verder is de bijdrage van Chinese aandelen behoorlijk negatief geweest. De aandelenmarkt staat onder druk en de renminbi daalt. Waarom is dat?

Het AAA fund heeft eind februari een eerste allocatie gedaan, sindsdien is de koers verder gezakt.

Beleggers maken zich zorgen over de economie

Beleggers verkopen dus Chinese aandelen en obligaties. Waarom?

  • Er is een probleem met vastgoed: er is jarenlang te veel gebouwd, waardoor economische groei kunstmatig hoog is gehouden
  • China kampt nog steeds met Corona: steden en zelfs gebieden gaan volledig in lockdown, waardoor productie sterk vertraagt
  • In het laatste partijcongres heeft voorzitter Xi veel macht gekregen. China lijkt hierdoor dictatoriale trekjes te krijgen

Lange termijn beleggers kopen bij, als koersen dalen

Het fonds heeft de belegging in China afgelopen maanden vergroot. Een lange termijn belegger koopt bij als het goedkoper wordt. Ondanks de negatieve rendementen. Of beter dankzij de negatieve rendementen kunnen we op lagere koersen onze positie vergroten. Dit gaat zich uitbetalen, misschien niet direct, maar op termijn wel.

Meer rendement…

Aangezien het AAA Fund tegen lagere prijzen bij gekocht heeft, is het rendementsprofiel verbeterd. Waar andere beleggers juist verkochten, hebben wij contrair gehandeld en juist gekocht.